Johan Lindström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun. Foto: SVT

Svaret på mörkläggningskritiken: ”Handlar om att skydda enskildas integritet”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en granskning som gjorts av Sörmlands Media har kommunerna känt till antalet smittade inom äldreomsorgen, men valt att dölja den informationen. Nu säger förvaltningschefen Johan Lindström till SVT Sörmland att det inte stämmer.

– Det fanns en förväntan att vi samlade i något register där i början exakt hur många som var smittade, men så fungerar det inte. Den informationen finns per person i deras journal och vi har generellt inga sammanställningar kring brukarnas tillstånd, säger Johan Lindström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna.

Så kommunen har inga sammanställningar över antalet smittade inom äldreomsorgen?

Coronaviruset i Sörmland

– Nu har vi det för att kunna fördela skyddsmateriell och bemanna på ett annat sätt, men det tog ett antal veckor att få det här systemet att fungera. Idag har vi en daglig uppdatering om var smittan och den misstänkta smittan finns.

Lämnar ni ut information om antalet smittade?

– Det har vi gjort ganska lång tid. Jag tror att jag bekräftade första gången i början på april att vi har smittan i verksamheten och rapporterat om den totala siffran. Det vi däremot inte kan lämna ut är på exakt vilket äldreboende det finns smitta. Jag bedömer att det handlar om att skydda integriteten hos de enskilda. Den bedömningen gör vi utifrån sekretesslagstiftningen.

Anser du inte att det är viktigt att allmänheten vet exakt hur smittspridningen ser ut på alla boenden?

– Jag anser att vi inte kan lämna ut den uppgiften för att ingen ska riskera att hängas ut. Jag måste vara säker på att de boende eller anhöriga inte på något sätt lider men av det, exempelvis att man blir uttittad om man går ut från ett boende, och jag kan inte garantera något sådant om jag lämnar uppgifterna.

Enligt Sörmlands Media har kommunerna tagit fram strategier för mörkläggning. Stämmer detta?

– Inte vad jag känner till. De förfrågningar som har kommit in om att lämna ut adresser har kommit till mig så det är jag som fattat beslutet att inte lämna ut vilka äldreboenden och hemtjänstområden som smittan finns på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet