Coronafokus i årets folkhälsoenkät

Publicerad

Den närmsta tiden kommer 9 000 invånare i Sörmland få hem en enkät med frågor om liv och hälsa. det är frivilligt att delta men Region Sörmland vädjar till de inbjudna att ta sig tid att svara.

Totalt är det 120 000 personer i Sverige som blir inbjudna att svara på frågorna som i år kommer att ha ett extra fokus på hur covid-19 har påverkat hälsan hos de svarande.

– Ju fler som fyller i enkäten desto bättre underlag får beslutsfattare och andra när det gäller att fatta beslut som rör människors hälsa och livsvillkor, säger Susann Ericsson, strateg på Region Sörmland.

Resultat i höst

Det är Folkhälsomyndigheten som står bakom enkätundersökningen och utöver allmänna frågor om hälsa kommer deltagarna bland annat att få frågor om huruvida de haft covid-19 eller inte och om de fått inplanerade vårdbesök inställda.

Resultatet från undersökningen kommer att presenteras under hösten 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.