Den 24 mars infördes nya regler för restaurangbranschen med anledning av coronapandemin. Målet med de nya reglerna är att minska trängsel vid barer och runt bord för att i sin tur minska risken för spridning av viruset.
– Det viktigaste att tänka på det är att samarbeta, både som verksamhetsutövande restaurang och som gäst, säger Johan Hoffstedt, livsmedelsinspektör vid Nyköpings kommun.
”Tejpa i golvet”
Under torsdagen var han med i ett av flera team som besökte ett flertal restauranger i Nyköping. Syftet var att informera men också kontrollera.
– Det finns olika tips vi kommer med. Exempelvis kan man tejpa golvet så att gästerna enklare ska kunna påminnas om att hålla avstånd, säger Johan Hoffstedt.
Samarbete med smittskyddet
Inspektionerna genomför Nyköpings kommun i tätt samarbete med region Sörmlands smittskyddsavdelning.
– Vårt intryck är bra. Många har anpassat sig och samarbetet är bra i branschen generellt, säger Johan Hoffstedt.