Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skördas granarna snabbt med hjälp av avancerade maskiner. Foto: SVT

Här avverkas skogen på flera platser i Nyköping – ska göra promenader säkrare

Publicerad

Avverkning av granskog pågår på totalt sex platser runt om i Nyköpings kommun. Totalt är det en yta på runt 60 hektar som berörs – och huvudorsaken till åtgärderna är granbarkborrens fortsatta framfart.

Avverkningen är en del av den årliga skötseln av kommunens egen skog. Det är på sex olika platser inom kommunen som det avverkas, i första hand granskog. 

Det handlar om olika stora områden i Vrena, Nävekvarn, i anslutning till Sörmlandsleden vid Bullersta, på blivande industrimark på Arnö – och i naturreservatet vid Strandstuviken.

Bättre och säkrare bete för kor

Den främsta orsaken till avverkningen är den aggressiva granbarkborren och ett av syftena är att göra skogen säkrare, då risken finns att de hårt angripna träden kan falla. Den blir dels säkrare för vandrare men också för de kor som betar på kommunens mark vid Strandstuviken under sommarhalvåret.

– Den gamla kulturen med skogsbete är viktig och vi vill få upp ett lite bättre betesvärde här men också säkrare skog för djuren att gå i, säger Pia Martikainen, kommunekolog i Nyköping.

I klippet: Se skogsskördaren som hjälper till med granrensningen i naturreservatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer