Här visar sig de två vargvalparna utanför Bie, norr om Katrineholm. Foto: Länsstyrelsen

Därför får inte de unika varghundarna leva vidare

Publicerad

Efter DNA-analys och uteslutningsmetoden har Länstyrelsen konstaterat att de två vargvalparna är hybrider. Det här är det första konstaterade fallet i Sverige, men trots deras sällsynthet pekar allt på skyddsjakt.

Beslutet om skyddsjakt på hybridvargarna, som fångades på bild i slutet av sommaren utanför Bie, förväntas komma under veckan. Men på både länsstyrelsen och Naturvårdsverket delar man uppfattningen om att valparna måste skjutas.

– Först och främst så är de inte vargar. Det är viktigt att den skandinaviska vargstammen inte blir uppblandad med hund, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen.

”Vi ska ha en livskraftig vargstam”

Hanna Dittrich Söderman är vilthandläggare på Naturvårdsverket.

– Vi vill inte ha in hundgener i den vilda vargstammen. Då skulle inte vargstammen vara fullt ut vilda vargar, säger hon.

Varför är det viktigt?

Vi har ett ansvar att hålla de djur och växter som finns i vårt land i ett sådant skick att vi med gott samvete kan lämna över till kommande generationer.

Unikt med hybrid

Naturvårdsverket har ett komplett stamträd över de vuxna vargindividerna i landet med DNA-profiler.

– Vi ser det här väldigt tydligt. Det är första gången det händer i den skandinaviska vargstammen. Vi har väldigt bra koll på den, säger Hanna Dittrich Söderman.

Eftersom bilden på valparna visade att de var mörka, vilket är mycket ovanligt i Skandinavien, har länsstyrelsen samlat spillning i området och genomfört DNA-tester. Genom analyssvaren kunde länsstyrelsen utesluta att individerna varken var renrasiga skandinaviska vargar eller rensrasig hund.

– Utifrån det underlaget är det mest sannolika att detta är första generationens hybrider mellan varg och hund. Mer svar än så kan vi inte få. Förmodligen har varghonan mött en hanhund någonstans under sin löptid och fått avkommor, säger Johan Varenius.

Analyssvaren visar också att det inte kan uteslutas att vargtiken i området kan vara mor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet