Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Sörmland landets längsta BUP-köer

Därför har Sörmland landets längsta BUP-köer

Uppdaterad
Publicerad

De sörmländska väntetiderna till BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, är de längsta i landet enligt en mätning gjord i januari. I Nyköping är det bara tre procent av barnen som har fått komma på samtal inom ramen för vårdgarantin på 30 dagar.

Det var TV4 som var först med att berätta om de stora skillnaderna gällande väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Mätningen med de för Sörmland dystra siffrorna gjordes av SKR, Sveriges kommuner och regioner, och gäller för januari månad. Den visar att bara nio procent, knappt vart tionde barn eller ungdom, fick ett första besök på BUP i tid.

Sörmland är enligt verksamhetschefen Sofia Mossfeldt ett extra utsatt län sett till socioekonomiska faktorer, vilket i sin tur leder fram till ett högt söktryck – som kulminerat under den gångna hösten.

I klippet: Sofia Mossfeldt förklarar varför köerna till BUP i Sörmland är så långa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.