Kritiserat bolag fick nytt mångmiljonuppdrag av AF

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar på brister i Arbetsförmedlingens upphandling.

Företaget Personalstrategerna har fått hård kritik för sitt sätt att hjälpa arbetslösa. För några år sedan handlade kritiken om Fas 3. I våras gällde kritiken långtidssjukskrivna och flyktingar.

SVT presenterade då en uppmärksammad granskning som för några veckor sedan ledde till att Arbetsförmedlingen, efter en intern utredning, avbröt avtalet med Personalstrategerna på 26 orter för just rehabiliteringstjänsten.

Uppdrag värt en miljard

Man skulle kunna tro att det här har betydelse när Arbetsförmedlingen lägger ut nya uppdrag. Men svaret är att det inte spelar någon roll. Det visar SVT:s granskning av ett nytt stort uppdrag som Arbetsförmedlingen nyligen lade ut på privata företag.

Det är en tjänst som kallas Meritportfölj. Det handlar om att hjälpa nyanlända flyktingar in på arbetsmarknaden, ge dem yrkesvägledning och en chans att vara ute på arbetsplatser för att få intyg på vad de redan kan.

Uppdraget berör cirka 30.000 deltagare per år på 68 orter och beräknas totalt vara värt drygt en miljard kronor under en fyraårsperiod.

Men trots att det är ett så stort och viktigt uppdrag kontrollerar Arbetsförmedlingen inte företagens meriter.

Ingen kollade referenserna

Företagen måste kunna visa att de har gjort något liknande förut. Ett referensuppdrag. Men ingen kontrollerar hur uppdraget har skötts. Eller ens att företaget verkligen har utfört ett sånt uppdrag.

– Nej, inte regelmässigt, säger upphandlingschefen Martin Kruse.

Så man skulle i princip kunna hitta på?

– Ja, det skulle man kunna göra.

Personalstrategerna vann upphandlingen av tjänsten meritportfölj på 34 av de 68 orterna. Hälften av orterna alltså.

Som referensuppdrag uppgav Personalstrategerna att de har haft uppdraget i Skellefteå i två år.

Men där har företaget fått hård kritik. Både deltagare och anställda har i SVT berättat om meningslösa studiebesök och alldeles för få handledare.

Ingen ringde Skellefteå

Trots det har kritiken aldrig utretts ordentligt. Och när vi granskar upphandlingen får vi ett svar som förvånar. Doris Rexhammar som skötte upphandlingen säger att ingen brydde sig om att ringa till Arbetsförmedlingen i Skellefteå för att fråga hur de hade skött uppdraget, trots att Personalstrategerna angav just dem som referens.

”Svaret är nej. Referensuppdragets syfte var bara att via att anbudsgivaren hade erfarenhet av liknande uppdrag, ett kvalificeringsuppdrag”, skriver Doris Rexhammar i ett mejl till SVT.

Referenser utan betydelse

Upphandlingschefen Martin Kruse bekräftar att det fungerar så. Enligt honom har det ingen betydelse om ett företag har skött tidigare uppdrag bra eller dåligt. Det vägs inte in i upphandlingen, säger han.

– Det tycker jag är jättekonstigt. I min värld borde resultatet vara viktigt. Om man har gjort ett bra jobb så får man förnyat förtroende, inte om man har gjort ett dåligt jobb, säger Susanne Christenson, verksamhetschef för utbildningsföretaget Eductus som har uppdraget meritportfölj just nu.

– Det är klart att man kan ringa till Skellefteå, men vi hade inga indikationer på att det fanns brister, säger Martin Kruse.

Personalstrategerna har avböjt möjligheten att kommentera uppgifterna till SVT.

Tipsa reportern

Har du tips eller erfarenheter av andra uppdrag som Arbetsförmedlingen lagt ut på företag? Mejla reportern Tina Enström på tina.enstrom@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.