Christina och Torbjörn hjälper barn i Nyköping som inte förmår att gå till skolan

Uppdaterad
Publicerad

För att minska på frånvaron inom grundskolan har Nyköpings kommun ett närvaroprojekt som riktar in sig på barn från förskoleklass till årskurs 6. Projektet har fokus på unga barn för att tidigt förebygga långvarig frånvaro från skolan.

– Det är viktigt att komma in tidigt och försöka bryta utvecklingen innan den eskalerar, säger metodutvecklaren Torbjörn Svensk.

Närvaroprojektet drog igång för ett och ett halvt år sedan. Metodutvecklarna Christina Ivarsson Ålstig och Torbjörn Svensk har hjälpt barn så unga som 8 år som inte vill gå till skolan.

– Det är inte lätt att möta nioåringar som tänker: ”jag gör bara mamma och pappa ledsna, varför ska jag leva?”. En stor del av dem är isolerade på sina rum, säger Christina Ivarsson Ålstig.

Hög frånvaro

De beskriver frånvarosituationen som extra hög inom grundskolorna i Nyköping efter pandemin. Hittills har de hjälpt 20 av 25 barn som har hög frånvaro att delvis komma tillbaka till skolan. Men det är oklart om projektet, som är finansierat av statliga medel, kommer att vara kvar efter årsskiftet, då projekttiden löper ut.

– Det finns ett stort behov, och det känns meningsfullt, viktigt och att vi gör en skillnad för barnen. Så vi hoppas att det här projektet ska bli permanent, säger Torbjörn Svensk.

I videoklippet ovanför hör du Christina Ivarsson Ålstig och Torbjörn Svensk om deras möten med föräldrar till barn som inte går till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.