De lyfter för Sverige

Publicerad

Just nu befinner sig tre tyngdlyfterskor från Eskilstuna ASK på tyngdlyftnings-VM i Houston, USA. Där försöker de, förutom att fixa en placering, också knipa en biljett till OS i Rio de Janeiro.

– Det ska bli väldigt kul att äntligen få släppa lös det man har strävat efter hela året, säger Carita Thorén, 24 år, som tävlar i 69-kilosklassen. Hon har lyft i nästan 15 år, och var med och tävlade som junior redan på VM 2010.

– Det gick inte jättebra. Det var ju en ganska stor tävling som jag inte var beredd på då. Så det känns mycket bättre inför det här VM:et. Jag är mer förberedd, säger hon.

Den andra ASK-lyftaren på VM är 25-åriga Patricia Strenius, som tävlar i 63-kilosklassen. Tillsammans med Carita Thorén och Angelica Roos från Mossebergs AK i Göteborg utgör hon det Svenska landslaget.

– Vi är tre jätteduktiga tjejer i Sverige. Vi är jättetighta i tävlingssammanhang, säger Patricia Strenius. Hon började satsa på tyngdlyftningen för drygt ett år sedan, men har redan lyckats stöta 122 kilo – vilket är svenskt rekord.

Tävlar för Uruguay

Utöver Patricia och Carita finns också en tredje ASK-lyftare på plats på VM, men hon ska inte tävla för Sverige, utan för Uruguay.

– Jag har dubbla medborgarskap och jag tyckte det var en rolig chans att få representera Uruguay, säger Sofia Enocsson Rito, 30 år.

OS nästa år

Nästa år är det OS i Rio de Janeiro, och Sverige har chans att knipa en biljett i tyngdlytning. Om man lyckas avgörs på EM i Norge nästa år, där de fem främsta nationerna får var sin biljett. Men det krävs också att man deltagit på VM.

– Det kanske är lite lättare att komma till OS via Uruguay, i och med att de är grannland med Brasilien. Men man måste ju först och främst prestera bra på tävlingarna, säger Sofia Enocsson Rito, som är den enda som tävlar i det uruguayanska landslaget.

– OS har alltid funnits som någon form av dröm. Just nu är det bara VM som är i fokus, och så får vi se vad som händer sen, säger Patricia Strenius.

”Ingen bättre än den andra”

När Sverige får en eventuell OS-biljett gäller den bara för en lyftare. Då är det Sveriges Olympiska Kommitté som bestämmer vem av tjejerna som får åka. Men i dagsläget är det omöjligt att säga vem de skulle välja, menar förbundskapten Jim Gyllenhammar.

– Just nu kan vi inte säga att den ena är bättre än den andra. Vi får se nu sista halvåret vem som tar det sista klivet som i så fall behövs, säger han, och tillägger att utsikterna för OS ser bra ut.

– Det krävs att vi har medvind, men vi har goda chanser. Bättre än inför förra OS, säger Jim Gyllenhammar.

VM i Houston pågår mellan den 20 och 29 november.

Lyftarna och deras rekord

Visa

Namn (viktklass) – personliga rekord

Carita Thorén (-69 kg) – Ryck: 99 kg / Stöt: 120 kg

Patricia Strenius (-63 kg): – Ryck: 90 kg / Stöt: 122 kg

Sofia Enocsson Rito (-53 kg) – Ryck: 70 kg / Stöt: 90 kg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer