Bullrigt för invånarna eller viktigt riksintresse för Försvaret? Foto: SVT

Delade meningar om skjutfältets framtid

Publicerad

Slutet närmar sig nu i den byråkratiska processen kring Härads skjutfält. Strängnäs kommunledning tycker att övningsområdet ska försvinna. Men inom försvaret är man av en annan uppfattning; skjutfältet är ett av deras viktigaste.

Härads skjutfält utanför Strängnäs. Under ungefär 300 dagar om året bedrivs här militär verksamhet, oftast med skarp ammunition inblandat. Just den här helgen övar Sörmlandsgruppen, hemvärnet, olika moment på skjutfältet. Soldater från bland annat Flen, Nyköping och Strängnäs deltar.

– Härads skjutfält är av avgörande betydelse för att vi ska kunna öva med skarp ammunition i vårt närområde, säger Staffan Andrén, chef Sörmlandsgruppen.

Kan äventyra tillväxten

– Strängnäs kommun finns i den absolut mest expansiva delen av Sverige, i Mälardalen. Vi är begränsade med Mälaren i norr och skjutfältet i söder. Det här är ett område som vi på sikt får begränsade möjligheter till tillväxt, säger Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs.

Härads Skjutfält har funnits i området i olika former sedan 1930-talet då försvaret köpte en del av marken av just Strängnäs kommun.

Skjutfält används av fler

Idag omfattar fältet totalt 2 800 hektar beläget sydväst om Strängnäs precis söder om samhället Härad i anslutning till E20. När regementet P10 lades ner och försvann för tio år sedan trodde många att också skjutfältet skulle försvinna, men eftersom skjutfält och regementen är organisatoriskt åtskilda inom försvaret blev det kvar.

Ansvaret för det flyttades några mil norrut över länsgränsen till det kvarvarande Ledningsregementet i Enköping. Men det är alltså inte bara soldaterna där som använder det då och då, utan hela försvaret, året runt.

– Vi är ju en myndighet. Det kan innebära att det kan komma soldater från till exempel Skåne och nyttja Härads skjutfält under den ram som vi nu fått i miljötillståndet som är överklagat, säger Lina Weinmann, jurist vid Försvarsmakten.

Ny överklagan

Tillståndet som gör att Försvaret får vara på Härads skjutfält och öva är just nu under en byråkratiskt, segdragen omprövningsprocess med Strängnäs kommun och Länsstyrelsen på ena sidan och med Försvarsmaktens jurister på andra sidan.

Så sent som i förra veckan skickade Försvaret in en ny överklagan till Mark- och miljödomstolen och vi befinner oss nu på steg tio av tolv i processen.

Men när regeringen slutligen bestämmer sig i frågan är det sannolikt bara detaljer som rör ammunitionsmängd och kaliber som kommer att förändras. Det mesta tyder på att själva skjutfältet kommer att bli kvar.

– För oss är det viktigt att störningar på kort sikt minskar. Då är vi inte nöjda med det nya tillståndet. Så vi har överklagat. Det kommer att påverka våra invånare negativt om det här nya tillståndet får gällande, säger Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs.

Bullrigt område

– Jag kan förstå att det är en belastning för enskilda. Men det är olika intressen som ställs mot varandra. Försvarsmakten är ett riksintresse. Min uppfattning är att skjutfältet kommer att vara kvar under en överskådlig tid, säger Staffan Andrén, chef Sörmlandsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.