Foto: SVT

Fortsatt skjutande i Härad

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret får fortsätta skjuta på Härads skjutfält utanför Strängnäs trots att boende och politiker krävt en nedläggning.

– Vi i oppositionen förväntar oss att de styrande i Strängnäs överklagar ärendet. Det säger idag centerpartisten och oppositionsrådet Marianne Andersson.

Hon menar att den miljöfarliga verksamheten med störande buller borde upphöra och kommunen istället borde få möjlighet att utveckla området.

Skjutfältet i Strängnäs

Övningarna fortsätter

Länsstyrelsen i Uppsala har gjort miljöprövningen när försvarsmaktens tillstånd skulle omprövas, och fattat beslutet.

– Men trots fortsatt skjutande är det en reducering av dagar från 340 till 300 dagar om året och något färre skott med grov kaliber, säger Lars Andersson miljöskyddshandläggare som berett ärendet på Länsstyrelsen i Uppsala.

Båda parter missnöjda

Både försvaret och Strängnäs Kommun kommer att överklaga beslutet, tror Lars Andersson som idag kommenterar det i Strängnäs Tidning. Till SVT Sörmland säger han att ingen fick som den ville men att beslutet är enligt rådande lag om miljöfarlig verksamhet. Kommunstyrelsens ordförande moderaten Jacob Högfeldt säger att man nu ska se över beslutet och eventuellt överklaga.

Vill bygga bostäder

– Kommunen vill ju kunna använda fältet för att bygga bostäder, främja företagande och friluftsliv, säger Jacob Högfeldt.

Försvaret hänvisar till höstens förhöjda beredskapssituation och hade velat skjuta mer, och fler dagar. Dessutom vill försvaret kunna använda hela fältet obegränsat, inte som idag på vissa platser och vid vissa tider.

Blir det inga överklaganden så kommer beslutet att gälla från den 19 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutfältet i Strängnäs

Mer i ämnet