Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikoptern bärgades under torsdagen från olycksplatsen i Skeberg utanför Leksand Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Vrakdelar efter helikopterolycka undersöks i hangar i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Vid sidan av polisens brottsutredning genomför Statens haverikommission en utredningen om helikopterolyckan som inträffade i Dalarna tidigare i veckan. Nu har vrakdelarna förts till ett hangar i Strängnäs för en djupanalys.

Det var i tisdags som en helikopter som flög från Skavsta flygplats utanför Nyköping kraschade i närheten av Skeberg i Leksands kommun. En man i 65-årsåldern hemmahörande i Dalarna omkom medan en annan passagerare och piloten överlevde.

Polisen utreder olyckan och har i dagsläget ingen brottsmisstanke mot någon.

”Blev chockade”

En vecka innan helikoptern lyfte från Skavsta blev den servad av ett företag vid flygplatsen.

– Vi är personligt berörda och vi blev chockade när vi fick höra om olyckan och undrade hur det kan ha gått till, säger vd:n på företaget som servade helikoptern.

Enligt vd:n väntar de på att bli kontaktade av Statens haverikommission, SHK. Vd:n säger att de aldrig skulle släppt iväg helikoptern ifall det funnits några fel.

– Självklart inte, vi vet inte hur det har gått till eller i vilken fas av flygningen den var när den kraschade. Vi är lika ovetande som övriga. Det kan vara alltifrån tillverkningsfel till yttre påverkan som orsakat olyckan.

”Vrakdelarna är på plats”

Under onsdagen undersökte Statens haverikommission olycksplatsen och därefter fördes vrakdelarna från helikoptern till ett hangar i Strängnäs där SHK undersöker alla mindre vrakdelar från olika farkostolyckor i landet.

– Vrakdelarna är på plats men vi har inte påbörjat undersökningen än. Vi har kontaktat USA där helikoptern tillverkades och väntar på deras svar. Vid en olycka har det berörda landets haverikommission rätt att vara med på undersökningen, säger Stefan Carneros, haveriutredare på SHK.

Under tiden håller SHK på att undersöka om det finns oberoende expertis på den berörda helikoptern i Sverige. SHK har nio månader på sig att bli klara med sin utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterolycka utanför Leksand

Mer i ämnet
Mer Sörmland
Mer Nyheter