Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikopterolycka i Leksand Visa alla (2)
Visa alla (2)

Det här vet vi om helikopterkraschen i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen den 16 mars 2021 kraschade en helikopter i närheten av Skeberg i Leksands kommun. En man i 65-årsåldern omkom i samband med händelsen. Här kan du följa vad det är som är känt om händelseförloppet:

Tisdag, 16 mars 2021:

• 11:16 larmades SOS Alarm om en misstänkt helikopterolycka. Boende i närheten av Skeberg i Leksands kommun har ringt in till räddningtjänsten efter att ha sett en helikopter flyga lågt och försvinna ner i skogen.

• Vid 12-tiden bekräftade SOS Alarm att en helikopter hittats i skogen i närheten av Skeberg i Leksands kommun. Olycksplatsen hittades med hjälp av drönare. 

• Åtta enheter från räddningstjänsten, två ambulanser och polis kallades till platsen. Räddningshelikopter från Värmland och Norge kallades också in. 

• Ombord i helikoptern fanns tre personer – två passagerare och en pilot.

• En man i 65-årsåldern omkom i olyckan. Två personer fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Polisen startar en förundersökning med brottsrubricering vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Statens haverikommission startar en utredning kring olyckan då det är oklart varför helikoptern störtade. 

• Helikoptern var en Robinson R44, en mindre fyrsitsig helikopter, enligt Räddningstjänsten. Polisen bekräftar att det handlar om en privat helikopter.  

Foto: SVT

Onsdag, 17 mars 2021:  

• Polisen bekräftar att de två passagerarna, en man och en kvinna, är hemmahörande i Dalarna. Varav mannen omkom i samband med olyckan. 

• Det är ett helikopterföretag som gjort en resa över området med två passagerare. I övrigt vill inte polisen kommentera vad syftet med resan var.

• Piloten, som överlevde kraschen, har lämnat en kort redogörelse om händelseförloppet. På grund av förundersökningssekretess kan inte polisen gå ut med den informationen.  

• Polisens förundersökning är mer eller mindre vilande i väntan på att Statens haverikommission gjort sin analys och utredning om vad som orsakade olyckan.

• Statens haverikommission är på plats vid olycksområdet för att undersöka vad som kan ha orsakat olyckan. Deras arbete vid olycksplatsen förväntas ta två dagar och avslutas under torsdagen.

Torsdag, 18 mars 2021:

• Resan utgick från Skavsta flygplats där målet med färden var Leksand, enligt företaget som äger den aktuella helikoptern som SVT Dalarna pratat med. Syftet med resan var helt privat.

• Enligt ägaren till helikoptern hade den nyligen genomgått en omfattande service. Normalt används helikoptern till utbildning i Göteborgsområdet, men hyrs även ut till privata resor. Nödsändaren var aktiverad i samband med tisdagens olycka.

Helikoptern bärgas. Haverikommissionen gör en inledande undersökning och intervjuar piloten och vittnen till kraschen. ”Något oväntat hände men vad som orsakade olyckan går ännu inte att säga”, säger haveriutredaren Stefan Carneros

• Haverikommissionen har kontaktat USA, där helikoptern tillverkats. Det berörda landets haverikommission har rätt att vara med på undersökningen av vraket.

Vittnen berättar om olyckan:

• Dan Asplund såg helikoptern innan den kraschade: 

– Jag såg när helikoptern gick ner och sedan hörde jag ett konstigt ljud, säger Dan Asplund.

Fredag, 6 maj 2022:

• Haverikommissionens slutrapport är klar. Kommissionen konstaterar bland annat att det inte fanns några tekniska fel på helikoptern, att piloten hade begränsad flygvana. Med hjälp av data från mobilfilmer konstateras att helikoptern hamnat i ett aerodynamiskt fenomen som inte gick att häva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterolycka utanför Leksand

Mer i ämnet