Deltidsbrandmän som blir av med sina ordinarie jobb under coronapandemin blir också av med en del av a-kassan eftersom de är deltidsbrandmän. Något som gör att en del i stället väljer att sluta inom räddningstjänsten. Foto: ARKIVBILD/ Thomas Johansson/TT

Deltidsbrandmän nekas undantag hos a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelar nu att det blir ett nej till deltidsbrandmännens krav på undantag i a-kassereglerna. Dagens regelverk gör att många deltidsbrandmän tvingas hoppa av – ett problem som aktualiserats under coronakrisen.

Dagens regler gör att om du som deltidsbrandman blir varslad från ditt ordinarie heltidsjobb, får reducerad ersättning från a-kassan eftersom du även har en inkomst från tjänsten som deltidsbrandman.

Parterna har varit överens

Både fackliga organisationer och arbetsgivare har man länge varit överens om att a-kassereglerna behöver göras om.

Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna. Foto: SVT

– Det här är ju ett problem generellt och en fråga som varit på tapeten länge men som nu aktualiserats, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna.

I och med coronakrisen så har många deltidsbrandmän varslats från sina ordinarie heltidsjobb. I Eskilstuna har man dock klarat sig bra hittills.

– Det är inga varsel som drabbat våra deltidsbrandmän ännu och vi har ett förhållandevis gott läge, säger Lars Lagebo.

”Gör det inte lättare”

Erik Jonsson är deltidsbrandman och jobbar till vardags på Outokumpu i Torshälla. Han är även förtroendevald hos Brandmännens riksförbund.

– Rent krasst kan man säga att det här beskedet ju inte gör det lättare för oss att rekrytera nya deltidsbrandmän, säger Erik Jonsson.

Enligt Sveriges Radio Ekot motiverar regeringen avslaget med att ett undantag skulle kräva lagändring, och att man inte har förutsättningar att hantera frågan under sommaren.

Frågan finns också med i en utredningen av regelverket kring a-kassan, men som ska presenteras först 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.