Foto: Per Karlsson

Han vill tro på en framtid i Mosul för kristna

Uppdaterad
Publicerad

Om Europa och USA vill kan även Assyrier återvända till Mosul när staden befriats från IS. Det menar Eskilstunabon Tony Meshko som sitter i Assyriska riksförbundets styrelse.

– Personligen tror jag att om det finns ett intresse hos Europeiska länder eller från USA att den här folkgruppen måste vara kvar, då tror jag möjligheten finns, säger Tony.

Det var en katastrof

Tony besökte tillsammans med Assyriska riksförbundet områden runt Mosul för ungefär ett år sen för att bilda sig en uppfattningen om läget för Assyrier och andra minoriteter i området.

– Det var en katastrof. Man såg folk som inte hade någonstans att vara, de sov på gator och i parker så det var katastrof och svårt att beskriva. Det var känslosamt, berättar Tony.

Innan IS tog över, levde olika kulturer och religioner sida vid sida då i Mosul?

– Vi kan ju inte måla en jättefin bild, men man har ju levt tillsammas jättelänge även om det har funnits problem och konflikter. Man har alltså kunnat leva tillsammans, men inte efter att IS kom in och kontrollerade området 2014, berättar Tony.

Tycker hjälp ska följas upp

En sak som oroat Tony efter att ha varit på plats är att han inte såg så mycket hjälp utifrån som kom fram till de som behövde, så hans uppmaning till Sverige är att bättre följa upp hjälparbetet på plats.

– Sverige behöver ett verktyg för att kunna följa all hjälp från dag ett och se till att man har direktkontakt med de folkgrupper och minoriteter som är hotade idag, säger Tony Meschko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.