Fler IT-företag kan lockas till Mälardalen

Publicerad

Amazon Web Services kan bana väg för fler bolag och etableringar i Sverige och Mälardalen, tror Peter Ekman, docent i företagsekonomi vid Mälardalens högskola, MDH.

Den amerikanska IT-jätten Amazon Web Services ska bygga dataserverhallar i Eskilstuna, Västerås och Katrineholms logistikparker. Det rör sig om åtskilliga hektar mark som ska omvandlas till hallar som lagrar data åt andra företag.

SVT Play: Se hela tv-inslaget

Gott om plats

Till skillnad från områden närmare Stockholm kunde Mälardalsregionen skaka fram mycket plats för en etablering av den här storleken, förklarar Peter Ekman, docent i företagsekonomi vid MDH, som bland annat forskar om företagsetableringar

MDH-forskaren Peter Ekman tror att Amazons etablering kan bana väg för fler IT-jättar.

– Jag tror att Amazon kommer till de här städerna beroende på att det finns ganska mycket ledigt utrymme, säger han.

”Härmningsbeteende”

Peter Ekman utesluter inte att Amazon kan få sällskap av andra IT-jättar i framtiden. Att företaget Facebook byggde en stor anläggning i Luleå för ett par år sedan kan ha fått fler amerikanska IT-bolag att få upp ögonen för Sverige.

– Det finns ofta ett härmningsbeteende bland företag när det gäller i vilka länder de lägger sin verksamhet, säger han.

Risk för lokala bolag

Sverige har även fördelar ur hållbarhetssynpunkt genom att vi har en hög tillgång på förnyelsebar el, tror Peter Ekman.

Samtidigt finns en viss risk att lokala bolag i Mälardalen snuvas på personer på höga poster eller med stor IT-kompetens när Amazon rekryterar sådana tjänster, menar han.

Fler fördelar

Men fördelarna verkar överskugga nackdelarna när det handlar om nya jobb:

– Det behövs ju mycket infrastruktur för att få igång och driva hela verksamheten. Jag ser framför mig alltifrån elbolag och säkerhetsbolag till jobb inom kyla och anläggning som behövs, säger Peter Ekman.

LÄS MER: Därför satsar Amazon Web Services på Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer