Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sörmland är näst sämst i landet på ungdomsidrott

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland utmärker sig negativt när det handlar om ungdomsidrott. Av alla län i landet har Sörmland näst lägst andel ungdomar som idrottar, enligt siffror som SVT tagit fram.

Undersökningen utgår från Riksidrottsförbundets siffror och gäller antalet aktiva i idrottsföreningar.

I Flen, Vingåker, Oxelösund samt i vissa stadsdelar i Eskilstuna och Nyköping är mindre än hälften av ungdomarna mellan 10–20 år med i någon idrottsförening. Särskilt utpekade är områden med hög andel invånare som är utlandsfödda och nyanlända.

Skälen till att det är så få idrottsutövare i de här områdena handlar om att det finns en ovilja att lämna området, och att många helt enkelt inte vet vart de ska vända sig, tror Micael Peterson vid SISU idrottsutbildarna. Han vill att idrottsklubbarna blir bättre på att locka ungdomar i orter och stadsdelar med många utlandsfödda.

”Tänk om”

– Ett sätt är att visa upp sin förening och därigenom få både barnen och föräldrarnas förtroende för att sedan ta dem vidare till sin träningshall, säger han.

Micael Peterson, RF SISU i Sörmland.

Han säger att föreningar kan behöva ha ett delvis nytt förhållningssätt för att rekrytera ungdomar från områden med många utlandsfödda.

– För att möta en ny målgrupp, som det här är, måste man tänka om när det gäller träningstider med mera. Att ha en aktivitet på en söndag förmiddag då många idrottsklubbar är aktiva i dag kan vara en dålig tid eftersom många då väljar att gå till kyrkan, till exempel, säger Micael Peterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.