Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vedspis, plastmattor och kattvindar med lås – följ med när Hannes Granberg sätter nyckeln i låset på Lillbacka för första gången. Foto: Otilia Bogen/SVT

Hannes tänkte köpa lägenhet i Stockholms innerstad –spontanköpte torp i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Han gick på visning på torsdagen, la ett bud på fredagen och skrev kontrakt på söndagen för det lilla torpet vid Julita.

– Hela veckan efter tänkte jag ”det här är ju inte klokt”, säger Hannes Granberg som egentligen hade tänkt köpa en lägenhet i centrala Stockholm.

Efter att ha levt på flera olika platser i landet tänkte Hannes Granberg slå ner sina bopålar lite mer långsiktigt. Och att det skulle vara i centrala Stockholm kändes självklart; nära till jobb, vänner, kultur och nöje.

Men efter ett tips från en kompis om ett gulligt falurött hus i det lilla samhället Äsköping vid Julita i Katrineholms kommun tänkte han att man kan titta utan att köpa. Men det blev alltså ett köp också – möblerat och klart.

– Hus på landet var inte alls vad jag hade tänkt mig. Men nu när vi stiger in här har det blivit verkligt. Nu börjar resan, det ska bli superspännande, säger Hannes Granberg, som varit mycket i Julitatrakten under uppväxten.

Fler flyttar från Stockholm

Förra året var det 50 000 fler stockholmare som flyttade ut från länet än in, det visar statistik från SCB. Sörmland är det tredje populäraste länet för utflyttarna. 5 300 stockholmare bosatte sig här 2022.

Ett skäl till att många väljer mindre städer eller rent av landsbygden framför storstäder tror Hannes Granberg är ekonomin.

– Man får så mycket mer för pengarna på landet. När jag tittade på lägenheter tänkte jag att jag åtminstone måste ha en balkong så jag kan odla tomater. Här kan jag ju odla potatis och kål runt hela huset om jag vill, säger han.

Gillar gamla byggnader

Hannes Granberg jobbar som kommunikatör och kan arbeta på distans, annars hade flytten inte varit möjlig på samma sätt. Lämpligt nog jobbar han åt en riksorganisation som ägnar sig åt byggnadsvård, så kunskaper om hur man tar hand om och renoverar ett äldre hus råder det inte brist på.

– Nu ska jag starta en huspärm där jag kan dokumentera allt jag gör med huset, så att man minns det i framtiden. Det är det första man gör när man skaffar ett hus, säger Hannes Granberg.

SVT:s reporter fick följa med när den nyblivna Äsköpingsbon låste upp dörren på tillträdesdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.