Snart kan det nya parkområdet vid Åkroken anläggas Foto: SVT

Det nedgångna parkområdet Åkroken i Nyköping ska snart rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Parkområdet Åkroken i Nyköping har väckt ilska bland kommuninvånarna efter att platsen förfallit under flera års tid. På flera ställen är asfalten uppgrävd och hela området är igenvuxet – men på måndag kan det bli ändring då kommunstyrelsen ska ta beslut om en finansiering på 21,7 miljoner kronor.

– Då kan vi sätta igång redan i år, säger Tommy Carlsson, verksamhetschef.

Om kommunstyrelsen säger ja till finansieringen kommer 1 200 kubikmeter med förorenad jord kommer behöva fraktas bort från platsen.

– Det kan dyka upp en källa med större föroreningar och då kan det sätta stopp i maskineriet givetvis. Vi kommer också ha med arkeologer under hela projektet och hittar de något spännande så kan det bli förseningar, säger Tommy Carlsson.

Om allt går som det ska förväntas parken vara klar hösten 2022.

Över 10 års väntan

Området är väldigt omdiskuterat. Protesterna började redan när Nyköpings kommun planerade ett hyreshus på platsen. Samtidigt som man började gräva i marken så hittades fornminnen som satte igång en arkeologisk undersökning som försenade byggnadsprojektet. Efter att huset stod klart har det resterande området med parkering förfallit under lång tid.

– Det har varit mycket synpunkter om vad man ska göra och inte göra på den här platsen. Det är väl det som tagit tid. Vi har haft en stor arkeologisk undersökning och markundersökning vilket dragit ut på tiden, säger Tommy Carlsson.

I videon ovan berättar Tommy Carlsson om vad som planeras byggas om kommunstyrelsen säger ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.