Bedragarna erbjuder till exempel husrenovering till ett billigt pris. Foto: TT

Det våras för oseriösa hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunapolisen varnar nu för oseriösa sten- och asfaltsläggare som brukar komma till länet vid den här tiden på året.

Hantverkarna kan till exempel erbjuda husrenovering eller asfaltering av garageuppfarten för en billig peng, men ofta handlar det om rena bedrägerier.

”Väldigt påstridiga”

Problem kan uppstå när arbetarna försvinner i samband med att kunden har betalat pengar, trots att arbetet inte är klart eller att arbetet är undermåligt utfört.

De oseriösa hantverkarna har ofta ett aggressivt beteende, enligt polisen.

– De har varit väldigt påstridiga. De kliver in på tomter, tar inte ett nej och vi har även exempel på att de börjat utföra jobb och helt plötsligt fördubblat kostnaderna, säger områdespolis Per Bergström.

Häromdagen parkerade ett par bilar med irländska hantverkare på golfklubbens gästparkering för att tillbringa natten där.

– Vissa av dem hade betalat för sig, men de visade sig inte vara golfare så vi gav dem en tillsägelse och de lämnade platsen i riktning mot E20, säger golfklubbens chef Richard Svalling.

Polisen varnar

Samma natt utsattes golfklubben för ett inbrottsförsök, men ingenting blev stulet.

Det är oklart om det handlar om bedragare i det aktuella fallet, men polisen har ändå gått ut med en varning.

”Runt omkring den kringresande verksamheten begås många former av brott såsom stölder och illegal dumpning av avfall. Där finns även flera fall av grövre brott såsom misshandel och människohandel”, skriver Eskilstunapolisen i ett inlägg på Facebook.

Har du erfarenhet av oseriösa hantverkare? Kontakta oss gärna!

SÅ UNDVIKER DU ATT BLI LURAD

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.