Victor Hasselström var 20 år när han försvann efter en krogkväll i Eskilstuna den 19 mars 2009. Foto: SVT/Privat

Fallet Victor – detta har hänt

Publicerad

Det har snart gått tio år sedan Victor Hasselström, 20, försvann spårlöst efter en krogkväll i Eskilstuna. Polisen vet än idag inte vad som hänt honom. Under utredningens gång har polisen missat flera möjliga spår.

19 Mars 2009 – försvunnen efter krogkväll

Foto: SVT

Victor Hasselström, 20, försvinner efter ett besök på Dannes bar i centrala Eskilstuna. Dagen efter anmäler Victors mamma honom försvunnen. En kompis till Victor hörs två dagar senare av polis och berättar om ordväxlingar mellan Victor och ett antal andra personer inne på Dannes bar. En av personerna som pekas ut av kompisen är en man som i dag är 40 år.

23 mars 2009 – bilbranden som polisen missade

Foto: SVT

Victors försvinnande är fortfarande ett mysterium. Polisen tror till en början att han håller sig undan frivilligt. En bil brinner upp i närheten av ett fritidshus väster om Eskilstuna. Vid det aktuella tillfället visar polisen inget intresse för bilbranden, men senare tror de att den har en betydande roll i fallet. Fordonet tillhör en i dag 52-årig man, som själv larmar räddningstjänsten i samband med branden. Räddningstjänsten har svårt att förstå hur bilen kunnat fatta eld. Händelseförloppet har rekonstruerats av polis i efterhand i syfte att försöka utreda vad det var som egentligen hände. 52-åringen är den siste personen som haft kontakt med Victor, enligt vittnen. En av polisens teorier är att en kropp kan ha fraktats i den nedbrunna bilen. Polisen försöker spåra skrotdelarna, utan att lyckas.

28 maj 2009 – polisens övervakningsmiss

Foto: SVT

Polisen får in fler vittnesuppgifter som pekar på att Victor kan ha mördats. Försvinnandet utreds nu som mord. Polisen försöker samtidigt få tag på övervakningsfilmer från krogkvällen, men de är inte tillgängliga eftersom det gått så lång tid sedan försvinnandet. 

Juni 2009 – motstridiga vittnesuppgifter

Foto: SVT

Flera personer kallas till förhör som vittnen. En av dem är 52-åringen, de andra är 40-åringen och hans bror, en 36-årig man. Samtliga påpekar i förhören att de aldrig träffat Victor. Men uppgifterna är motstridiga, eftersom andra vittnen pekat ut männen i samband med ordväxlingen med Victor på Dannes bar.

2011 – 52-åring pekas ut

Foto: SVT

Mordutredningen har mer eller mindre stått still i nästan två år. Polisen gör ett omtag i utredningen och kallar in gärningsmannaprofilgruppen. De provar att få de tre misstänkta att prata mot varandra.

Gruppens utredning leder till att 52-åringen pekas ut som skäligen misstänkt. Han har troligtvis inte begått gärningen ensam, utan i samförstånd med en annan person, enligt utredarna. Gärningen ska ha begåtts tillsammans med 40-åringen som pekas ut som medmisstänkt till mordet, eftersom han hotat Victor inne på Dannes bar. 36-åringen misstänks för brott mot griftefriden, då utredarna misstänker att han är den som hanterat kroppen.

Maj 2012 – bevisen håller inte

Foto: SVT

52-åringen och 40-åringen häktas skäligen misstänkta för mord. De båda släpps senare eftersom bevisningen inte är tillräckligt stark. Även 36-åringen, som misstänktes ha hjälpt till att ta hand om kroppen, släpps. Männen är fortfarande intressanta i utredningen, tills förundersökningen mot dem läggs ned ett halvår senare. 

29 oktober 2012 – dykningar i Eskilstunaån

Drönarbild över Eskilstunaån i Eskilstuna Foto: Daniel Brodén

Över tre år har gått sedan Victors försvinnande. Nya tag i utredningen leder till att polisen genomför flera dykningar i Eskilstunaån med hjälp av båt och likhundar. Likhundar har tidigare markerat att det finns något i vattnet och det gör de även denna dag. Men man hittar ingenting av intresse.

Maj 2015 – taxiresa nytt spår

J A Selanders gata i Eskilstuna, platsen där Victor ska ha åkt med i en taxi. Foto: SVT

Polisen tillsätter en särskild grupp för att ta nya tag i fallet. Ett av tipsen som man får in handlar om taxiresan, en uppgift om att Victor ska ha åkt taxi med flera andra passagerare sent på natten då han försvann. Den tidigare misstänkte 52-åringen är den person som beställde taxin. Polisen går ut med uppgiften på sin Facebook-sida, men det leder ingen vart. Fallet uppmärksammas i SVT:s Veckans brott.

2018 – sökandet fortsätter

Foto: SVT

Trots att det snart gått tio år sedan Victor försvann fortsätter den ideella gruppen Don't Give Up att söka efter honom. De senaste åren har de ägnat åtskilliga timmar åt att finkamma stora delar av Kungsgatan och området Hyndevad utanför Eskilstuna. I somras hände något som fick hoppet att tändas på nytt. Då markerade gruppens eftersökshund på en plats som inte tidigare undersökts.

Hela dokumentärserien om Fallet Victor ser du på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Victor

Mer i ämnet