Dick Harrison. Foto: SVT/Polisen

Dick Harrison: ”Stöldkuppen är mycket allvarlig”

Publicerad

Historieprofessorn Dick Harrison är mycket upprörd över gårdagens stöldkupp då kungliga kronor och ett riksäpple stals från Strängnäs domkyrka.

– De enskilda objekten är inte så fruktansvärt supervärdefulla som många andra värdesaker, som till exempel i Skattkammaren i Stockholms slott, men det handlar inte riktigt om det. Det här är något som tillhör alla oss, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lund universitet.

Det var igår vid lunchtid som två gärningsmän stal två kungliga kronor samt ett riksäpple från Strängnäs domkyrka. Stölden är enligt Dick Harrison en mycket allvarlig sådan.

– Förr tillhörde de kungligheter, men idag är det svenskars allmänna tillhörigheter, och rummet som sådant lider ju av en allvarlig skada om man går in och stjäl de här bitarna. Därför är jag upprörd, det är väldigt allvarligt. Och jag misstänker och hoppas att det här kommer att klaras upp på ett eller annat sätt, säger Dick Harrison.

Gärningsmännen är fortfarande på fri fot och polisens arbete har fortsatt under natten men det har inte resulterat i några gripanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet