En 41-årig man sköts till döds i Årbyskogen i Eskilstuna sommaren 2018. Under onsdagen föll hovrättsdomen. Foto: Filip Lundh

35-årig gängledare fälls för mordet i Årbyskogen – får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fälldes en 35-åring och 24-åring för inblandning i mordet i Årbyskogen i Eskilstuna sommaren 2018. 35-åringen döms till livstids fängelse för mord.

I slutet av augusti 2018 mördades en 41-årig man i Årbyskogen i Eskilstuna. Han hade skjutits med ett flertal skott – i huvudet, halsen och andra delar av kroppen. Offret var en man som själv dömts för två mord.

Nu har en 35-årig man dömts för mord och en i dag 24-årig man döms för försök till grovt vapenbrott.

35-åringen har beskrivits av polisen som en kriminell ledargestalt i Eskilstuna.

Enligt domstolen har 24-åringen, som är bekant med den morddömde 35-åringen, några veckor efter mordet i Årbyskogen försökt komma åt mordvapnet som hade gömts i skogen. Gömman stod under bevakning av polisen och mannen greps efter att han varit framme och gjort grävande rörelser på platsen.

Friades av tingsrätten

Båda friades tidigare av tingsrätten eftersom domstolen ansåg att bevisningen inte räckte till.

Ärendet överklagades dock till hovrätten, men eftersom det tog flera komplicerade vändningar sköts förhandlingarna upp till i mars i år.

Bland annat visade det sig att polisen använt bevisning inför hovrättsförhandlingarna som kom från en man som säger sig vara polisinformatör. Mannen menade dessutom att hans berättelse i vissa delar påverkats av polisens utredare.

Eftersom polisens underrättelseverksamhet är hemlig misstänker åklagaren att han inte fått ta del av all information, något som han kritiserat polisen för.

”Ta det till Högsta domstolen”

I slutänden menar hovrätten att uppgifterna från informatören ska värderas mycket försiktigt. Och hans uppgifter har inte varit nödvändiga för att styrka åtalet. I stället är det omfattande DNA-bevisning som till stor del ligger bakom domen.

35-åringens advokat, Jacob Asp, säger att han och hans klient kommer att försöka ta fallet till Högsta domstolen.

– Normalt sett tas inte bevisvärderingsmål upp av Högsta domstolen, men i det här fallet råder speciella omständigheter som rör informatörsverksamheten. Om polisen påverkat bevisning i det fallet, så vet man ju inte om de även påverkat övrig bevisning. Så självklart kommer vi försöka ta det till Högsta domstolen.

Den morddömde 35-åringen ska betala 60 000 kronor samt ränta i skadestånd till den skjutne mannens mamma. Han ska också betala närmare 194 000 kronor samt ränta till en närstående kvinna till offret.

Åklagaren Robert Eriksson är nöjd med domens utfall.

– Påföljderna är helt i enighet med åklagarnas förslag, säger han.

Avtjänar straff

35-åringen avtjänar sedan tidigare ett 12-årigt fängelsestraff för mordförsök i samband med en skjutning i stadsdelen Råbergstorp i Eskilstuna i maj förra året. Hovrätten tar nu bort det tidigare straffet och 35-åringen döms nu till livstids fängelse som gemensam påföljd för både mordförsöket och mordet i Årbyskogen.

24-åringen åtalades nyligen för mordförsök och grovt vapenbrott efter en likande händelse i samma stadsdel i oktober förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet