Den 17-åriga domaren blev slagen i slutet av en ungdomsmatch. Foto: SVT/Arkiv

Domare i tonåren slagen i ansiktet under ungdomsmatch

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av en ungdomsmatch i fotboll i Nyköping ingrep den 17-åriga domaren vid en tilltrasslad situation i straffområdet. Strax därefter fick hon ett slag i ansiktet och matchen avbröts.

Det var i lördags som händelsen inträffade på en av de många fotbollsplanerna vid idrottsplatsen Rosvalla i Nyköping.

Fick slag i ansiktet

Domaren, en 17-årig tjej, blåste av vid ett uppretat läge och gick emellan vid ett tumult mellan spelare i straffområdet. Domaren har berättat att en av spelarna då vände sig om och slog henne i ansiktet.

Bemir Brkic är domaransvarig i Nyköpings fotbollsdomarklubb och handledare för den aktuella domaren. Han dömde själv en match i Katrineholm samtidigt som incidenten.

– Jag blir förbannad och ledsen, vi har redan nu dåligt med domare och kämpar för att ungdomar ska fortsätta att döma fotboll, säger han.

Chockad och ledsen

Efter händelsen fick spelaren rött kort, matchen avbröts och domaren togs om hand av publiken.

– Jag har pratat med henne och hon är chockad och ledsen. Hon vill fortsätta att döma, men händer det något igen så..., säger Bemir Brkic.

Ingen polisanmälan gjord

Händelsen har på domarens begäran inte polisanmälts. En anmälan har dock gjorts till disciplinavdelningen på Södermanlands fotbollförbund.

– Det har skapats ett ärende av det här, och disciplinnämnden kommer att ta ställning till det här nu, säger Marcus Holmberg, ansvarig för domare och disciplinärenden på Södermanlands fotbollförbund.

Upp till två års avstängning

I mitten på nästa vecka väntas disciplinnämnden sammanträda. Efter det bestäms eventuell påföljd.

– Det kan vara allt från ett par matcher till två års avstängning beroende på hur grov förseelsen anses vara, säger nämndens ordförande Erlend Stavehaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.