Länsantikvarie Ebba Gillbrand på länsstyrelsen i Sörmland är lättad över att regalierna återfunnits och att de inte är helt förstörda. Foto: SVT/Livrustkammaren

Kungaregalierna mindre skadade än befarat: ”Det ser hyfsat okej ut”

Publicerad

De stulna domkyrkoregalierna återfanns under tisdagen, och ska vara i gott skick efter omständigheterna.

Ebba Gillbrand är antikvarie på länsstyrelsen i Sörmland, och fick under gårdagens rättegång se en bild på de upphittade regalierna.

– Efter att jag fått en beskrivning och fick se bilden går det att säga att det inte är så illa som det kunde ha varit, utan det ser hyfsat okej ut. Föremålen hade ju kunnat förstörts helt, säger Gillbrand.

Hade skador sedan tidigare

Länsstyrelsen kommer att göra en skadebesiktning av regalierna efter att polisen är klara med sin analys av föremålen.

– Vi kommer då fastställa att det verkligen är de föremålen. Vi kommer att titta på skicket och fördjupa oss i skadeläget, säger Ebba Gillbrand.

Hon menar att det är mycket av skadorna som går att åtgärda.

– Föremålen har skador sedan tidigare. De har ju legat under jord i 250 år och varit utlånade till olika utställningar utomlands, så de är inte skadefria utan har haft ett lång liv och blivit märkta av tidens tand.

Själv var Ebba Gillbrand lättad över att skadeläget inte var så illa. Hon är inte förvånad över att domkyrkoregalierna återfunnits.

– De få gånger den här typen av föremål har stulits har det varit liknande historier, att tjuvarna håller på föremålen ett tag men sedan inser hur svårt det är att få ut pengar för dem. Då blir det ett för hett byte och man dumpar dem istället.

”Föremålen är i en klass för sig”

Det är länsstyrelsen som har ansvaret över att kyrkliga föremål bevaras, men det är Svenska kyrkan och församlingen som ansvarar för underhåll och förvaring enligt Ebba Gillbrand.

Hur anser du att regalierna ska bevaras efter det här?

– Vi har en dialog med domkyrkoförsamlingen om att förbättra skyddet i Strängnäs domkyrka. Det är viktigt att dessa föremål, som är i en klass för sig, förvaras på ett sätt som säkerhetsmässigt motsvarar deras värde, säger Ebba Gillbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet