Struntade i värnplikten – döms till samhällstjänst

Publicerad

En 20-årig man i Nyköping döms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst efter att avvikit från sin obligatoriska värnpliktsutbildning. Han är den första personen som döms i Sörmland för det här brottet, efter att regeringen återinförde skyldigheten att mönstra 2018.

Tre månader in i försvarsutbildningen, i oktober förra året, kände Nyköpingsbon att han inte kunde fullfölja värnplikten på grund av fysiska hinder från en trafikolycka han varit med om som yngre.

Utredningen talar inte emot att mannen haft de fysiska besvär han uppgett, därför döms han inte till fängelse. Däremot anser rätten att han varit medveten om sin skyldighet att inställa sig i tjänst och därför ska dömas för brott mot totalförsvarsplikten.

Två veckors fängelse

Regeringens beslut om att återinföra den obligatoriska värnplikten för alla födda 1999 eller senare började gälla förra året.

Påföljden för den som uteblir från tjänstgöring är normalt 14 dagars fängelse, utom när underlåtenheten att inställa sig beror på ideella skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.