Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektor och polis berätta i klippet om hur man ska komma till bukt med drogförsäljningen. Foto: SVT

Droghandel vid högstadium i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår drogförsäljning precis intill högstadieskolan Järvenskolan i Katrineholm. Enligt rektorn har elever blivit erbjuda bland annat cannabis, ofta utan att behöva betala något. Nu tar skolan, tillsammans med polisen och kommunen, krafttag mot detta.

Tidigare i veckan meddelade rektor Magdalena Norin vårdnadshavare på Järvenskolan att det pågår narkotikaförsäljning i nära anslutning till skolan. Enligt Norin rör det sig om skogspartiet som ligger mellan skoldelarna Järvenskolan Tallås och Järvenskolan Södra.

– Det är förskräckligt. Det har varit en serie incidenter som har fått bägaren att rinna över, säger hon.

Vill rekrytera underleverantörer

Bland annat ska det handla om att ungdomar blir erbjudna droger, ofta utan att behöva betala något. Enligt både rektor och polis ska det ofta vara äldre personer, och inte skolans elever, som står för försäljningen.

– Den bilden vi har just nu är att det är folk som inte tillhör skolan och är något äldre än eleverna. De vistas runt skolan och på så vis försöker de skapa sig en marknad. Sedan vill man rekrytera underleverantörer i skolmiljö, säger Anders Carlsäter, gruppchef områdespolis Katrineholm.

Varför riktar drogförsäljarna in sig på skolungdomar?

– Det är en framtida kundkrets naturligtvis. Sen kanske barn är lite mer naiva och kanske inte har erfarenheten att säga nej.

Ökat antal vuxna

Nu vidtar skolan och polisen åtgärder för att komma till bukt med problemet. Bland annat har man ökat antalet vuxna som rör sig i området och man har även låst alla entrédörrar till skolan förutom en. Det sistnämnda för att tydligare hålla koll på vilka som rör sig inne i skolbyggnaden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer