Det grundstötta fartyget är 143 meter långt och fraktar ammoniumnitrat. Foto: Pontus Stenberg.

Dykare undersöker grundstött fartyg

Publicerad

Dykare ska undersöka det lastfartyg som gick på grund utanför Oxelösund igår kväll. Syftet är att leta efter skador i skrovet.
– Hittar vi inga skador och kan säkerställa att det går så kommer vi att dra loss fartyget, säger Johnny Åberg, kommunikatör på kustbevakningen.

Det var i går kväll som ett lastfartyg från Cypern gick på grund sydväst om Oxelösund. Vad som orsakade grundstötningen är inte helt klarlagt, men enligt kustbevakningen rör det sig troligast om ett maskinfel.

– Befälhavare och styrman har fått göra blåstest, och det verkar inte ha varit någon alkohol inblandad, säger Johnny Åberg.

Inget läckage

Kustbevakningen har nu två fartyg på plats. Enligt de undersökningar som är gjorda finns det inga tecken läckage.

Fartyget, som uppges vara på väg till Ghana, ska vara lastat med ammoniumnitrat. Ett medel som används till konstgödsel och som klassas som farligt gods då det under vissa omständigheter kan vara explosivt.

Undersöks under dagen

Men enligt Johnny Åberg föreligger ingen sådan fara den här gången.

– Vi ser ingen sådan risk, utan det är ett miljöräddningsuppdrag.

Fartyget ska undersökas av dykare under dagen. Någon tidsplan för när undersökningen ska vara klar finns inte i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer