Region Sörmland får betala en sanktionsavgift på 250 000 kronor i kölvattnet av den så kallade 1177-skandalen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter 1177-skandalen – Region Sörmland får betala 250 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden låg helt oskyddade på en webbserver. Region Sörmland var en av tre regioner som drabbades av företaget Medhelps läcka. Och nu måste regionen betala 250 000 kronor i sanktionsavgift efter ett beslut från Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Det var i februari 2019 som Computer Sweden avslöjade att 2,7 miljoner samtal låg öppet tillgängliga på internet.

Utöver Region Sörmland anlitade också Region Värmland och Region Stockholm företaget Medhelp. Myndigheten IMY, dåvarande Datainspektionen, inledde en granskning efter händelsen.

Där framkom det bland annat att Region Sörmland inte lämnat nödvändig information till vårdsökande i samband med insamlingen av telefonnummer och kommun-id vid vårdsökandes telefonsamtal. Exempelvis saknades information om att regionstyrelsen är personuppgiftsansvarig.

Information som måste vara på plats, enligt dataskyddsförordningen.

Både Region Sörmland och Region Värmland får nu betala 250 000 kronor i sanktionsavgift efter dessa missar. Region Stockholm får betala det dubbla eftersom deras informationsbrister varit ännu mer omfattande.

Företaget Medhelp straffas betydligt hårdare. De ska betala 12 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.