Sörmlands sparbank redovisar en förlust efter skatt på 57 miljoner kronor. Bankåret 2016 har präglats av den tidigare vd:n Joacim Lindgrens ekonomiska förehavanden.

Storförlust i Sörmlands sparbank efter skandalåret

Uppdaterad
Publicerad

I dag summerar Sörmlands sparbank 2016 – ett år som kommit att präglas av brottsanklagelserna mot den tidigare vd:n Joacim Lindgren. Resultatet efter skatt slutar på minus 57 miljoner kronor.

Minusresultatet kommer samtidigt som banken redovisar en ökad affärsvolym och en ökning av antalet nya kunder med 2 800 personer. Förlusten hänförs till engångskostnader för bland annat interna utredningar och rättsliga processer.

”Ovanligt år”

Birgitta Johansson-Hedberg, styrelseordförande Foto: Cecilia Hedlund/SVT
Turerna i Sörmlands sparbank

– Det har varit ett ovanligt år i Sörmlands sparbank, i många dimensioner. Vi har ett negativt resultat, trots att kunderna ökat. Men vårt resultat är påverkat av de händelser som varit, säger Birgitta Johansson-Hedberg, ny styrelseordförande sedan december 2016.

Bankens revisor anser enbart att två ledamöter i den tidigare styrelsen, Åsa Kullgren och David Ekberg, ska slippa ansvarsfrihet för förra året. Om bolagsstämman går på revisorns linje och vägrar ansvarsfrihet innebär det att banken kan väcka talan mot övriga ledamöter. Stämman är satt till den 19 april.

”Aldrig varit med om”

– Jag har aldrig varit med om detta under mitt yrkesverksamma liv i den svenska finansiella sektorn, och det är lång tid, säger Birgitta Johansson-Hedberg, som bland annat varit vice ordförande i Finansinspektions styrelse.

Finansinspektionen har genomfört en utredning av Sörmlands sparbank, och funnit brister både vad gäller styrning och ledning men även i bankens sätt att arbeta för att förhindra penningtvätt och terrorfinansiering.

En sanktionsavgift är att vänta, men hur stor den summan blir återstår att se. Totalt beräknas utredningen av den ekonomiska härvan kosta Sörmlands sparbank 245 miljoner kronor.

– Det är ett mycket stort belopp. Bakom det ligger dels en reservering för den befarade boten ifrån Finansinspektionen, men även för advokat- och utredningskostnader, säger Birgitta Johansson-Hedberg.

Förtroendet ska vinnas tillbaka

Den nya vd:n, Daniel Eriksson, tror att Sörmlands sparbank ska lyckas återvinna såväl Finansinspektionens som kundernas förtroende:

– Vi ska visa att vi har den insikt, vilja och förmåga som krävs för att få tillbaka förtroendet, säger han.

– Ingen kund kommer att behöva betala för det som den före detta vd:n har gjort, utan det är banken som tar den kostnaden, säger Daniel Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet