Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det har tillströmmat massa vatten från berg och andra områden och det har kanaliserat ner via Malmvägen – då blir flödena extrema och underminerar vägen” säger kommunens tekniska chef Ulf Hagström. Foto: SVT

Efter extrema skyfallet i Trosa – raserad gata ska lagas

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens skyfall förde med sig problem för Trosaborna, och minst ett tiotal hushåll har drabbats av översvämningar i källarutrymmen. Vattenmassorna fick också en gata i ett villaområde att undermineras, och ett hål i vägen uppstod. Nu jobbar kommunen med att återställa skadorna.

Under gårdagen uppmättes 66,5 mm nederbörd på Trosas närmaste väderstation – den högsta siffran i hela landet enligt SMHIs statistik. Stora lokala variationer är dock inte ovanliga, och kommunens tekniska chef Ulf Hagström uppger att nederbördsmängden legat på hela 130 mm på vissa håll i kommunen.

– Vi hade räknat med räknat med 50 mm – men på vissa ställen regnade det nästan dubbelt så mycket. Brunnar sattes igen och det blev stora flöden, säger Ulf Hagström.

Under förmiddagen har han försökt skapa sig en överblick av läget, och konstaterar nu att 10-15 fastigheter skadats av regnet.

– Men det kan vara ännu fler, det är inte säkert att alla som drabbats har hört av sig, säger han.

Väg avstängd efter slukhål

Sju av de drabbade fastigheterna ligger i området runt Malmvägen, där ett slukhål i vägbanan uppstod efter att regnet underminerat marken.

– Vi upplevde det som en väldig dramatik när det bara forsade ner. Det var obehagligt, säger Bosse Adamsson som bor precis vid slukhålet.

Dagens kommunala huvuduppdrag är att åter göra den avspärrade vägen körbar med hjälp av skyddsplåt.

Fick källaren översvämmad

En av de som drabbats av översvämningarna är Gabriella Bagge, vars källare är översvämmad.

– Jag försökte fixa till brunnen och hade vatten upp till knäna. Hela källaren är vattenskadad, säger hon.

Kommunen har kunnat bistå med pumphjälp till de drabbade hushåll som hört av sig, men Ulf Hagström menar också att Trosaborna i hög grad hjälpt varandra med ovädrets konsekvenser.

– Jag vill skicka med en eloge till våra medborgare över hur fantastiskt man har hanterat det. Man har hjälpts åt, gjort vad man kunnat och hjälpt sina grannar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer