Efter klagomålen: Hemtjänstpersonal i Gnesta får lämna sina jobb

Publicerad

I höstas stängdes fyra medarbetare inom hemtjänsten i Gnesta kommun av från sina jobb, detta efter att det kommit fram klagomål från ett flertal brukare och anhöriga. Nu har samtliga avstängda fått lämna sina arbeten.

Södermanlands nyheter var först med att rapportera om att de fyra medarbetarna får gå. Ann Malmström som är chef för socialförvaltningen i Gnesta berättar att man efter en utredning sett att det fanns brister.

– Jag kan inte gå in på personärenden, men det handlar bland annat om uteblivna besök och brister i omvårdnaden, säger hon.

Ann Malmström menar att det inte rör sig om att någon har fått sparken, utan att man genom fackliga förhandlingar har gjort överenskommelser med medarbetarna. Hur de överenskommelserna ser ut vill hon inte gå in på.

Hur har de här bristerna kunnat uppstå?

– Varför de här bristerna har uppstått får var och en av de här personerna svara på. Sen är det mitt ansvar att se till att brukarna får de insatser som de har rätt till.

Vad ska man göra för att det inte ska hända igen?

– Vi kommer att prata mer om våra rutiner och vårt uppdrag, säger Ann Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.