Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bönesalen i Årbymoskén brann inte ner helt, men skadades och kan för tillfället inte användas för bön. Foto: SVT

Efter moskébranden i Eskilstuna – fredagsbön i tillfällig lokal

Uppdaterad
Publicerad

Efter den stora moskébranden i Årby under måndagen hölls fredagsbönen i Skjulstahallen. Eskilstuna kommun öppnade idrottshallen som temporär lokal för alla Eskilstunas muslimer.

– Det spelar ingen roll om fredagsbönen sker i en moské. Det viktiga är man samlas på en plats för att be. Bara det inte är på en toalett eller en begravning, säger Årbybon Beshir Mohammed, som besökt Årbymoskén sedan 2019.

Det var under måndagen som Årbymoskén brann. Bönesalen ligger i en separat byggnad och brann inte ner, men skadades och är för tillfället oanvändbar.

Temporär lösning 

Eskilstuna kommun meddelade därför i veckan att Skjulstahallen, som ligger i Vilsta industriområde, var öppen för alla muslimer i Eskilstuna under fredagen

Att bönen hålls i idrottshallen är en temporär lösning. 

– Vi ska följa upp och se skicket på bönelokalen i Årbymoskén. Det är svårt att säga nu när och om den kommer kunna användas och hur stort behovet är, sade Björn Almroth, samordnare för civilt försvar i Eskilstuna kommun under torsdagen.

I videoklippet berättar Beshir Mohammed om hur det känns att fredagsbönen hålls i Skjulstahallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.