Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Lindqvist berättar mer om konsekvenserna i naturreservatet Kalkbro som du som besökare kan märka. I reservatet finns bland annat en bergskärning som är känd från en scen i filmen om Ronja Rövardotter från 1984. Foto: SVT

Minskade naturbudgeten slår hårt mot Kalkbro naturreservat – från klassiska Ronja-filmen

Uppdaterad
Publicerad

Bekämpning av granbarkborrar och arbete för ökad tillgänglighet i naturreservaten är två saker som nu kan behöva dras ner på i Kalkbro naturreservat – efter att regeringens budget presenterats.

– Vår budget har minskat med två tredjedelar, så det blir jättehårda prioriteringar, säger naturreservatsförvaltaren Martin Lindqvist.

I det gamla kalkbrottet i närheten av Åkers styckebruk, bland annat känt från filmen om Ronja Rövardotter, finns bland annat grillplats och toalett. Det finns också en kortare vandringsled, anpassad för både barnvagnar och rullstolar.

Att regeringens budget kommer att påverka naturreservatet är Martin Lindqvist övertygad om.

– Det här kommer att få konsekvenser för friluftslivet. Vi kan heller inte satsa på nya projekt som att öka tillgängligheten på fler naturreservat, den investeringen har vi inte råd med just nu, säger han.

Ser över konsekvenserna

I Sörmland finns 177 naturreservat och länsstyrelsen ansvarar för skötseln av 154 av dem.

Erik Hjortsberg, enhetschef naturvårdsenheten, Länsstyrelsen Sörmland. Foto: Eva Aalbu/Länsstyrelsen Sörmland

– Anslagen till naturreservaten gick från 27 miljoner förra året till 11 i år. Den stora satsning på naturvård vi har haft tidigare kommer inte att fortsätta, säger Erik Hjortsberg, enhetschef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen Sörmland. 

Hur prioriteringarna kommer att se ut vet han inte nu, då man ser över vilka konsekvenser budgeten får.

Barkborren kan få härja fritt

I Kalkbro har även granbarkborren fått fäste. Tidigare har man satt ut fällor och fått hjälp av skogshuggare att fälla och barka av angripna träd för att stoppa spridningen av skalbaggen.

– Det är kostsamma åtgärder så jag har svårt att se att vi kan göra det här. När jag fick beskedet om budgeten blev jag både förvånad och ledsen, säger Martin Lindqvist.

– Sörmland är förmodligen det län som blivit värst drabbat av granbarkborre. Vi kommer att behöva prioritera säkerheten i de områden med mycket granbarkborreskador där vandringsleder, hus, kraftledningar och vägar finns. Jag hoppas att pengarna räcker till det, fortsätter Erik Hjortsberg.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtar menar att Sverige trots en strama budget fortfarande är ett av de länder som ligger längst fram i klimat och miljöpolitiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.