Miljöchefen i Eskilstuna: Vi ser mer och mer brottslighet kring avfallsbranschen

Publicerad

Det misstänkta miljöbrottet i Barva är det andra fallet på kort tid där ett avfallsbolag som gått i konkurs lämnat miljöfarligt avfall efter sig utan att ha pengar att städa upp.

Ett nytt lagförslag som skulle innebära en form av säkerhet på förhand för att notan inte ska hamna på kommun eller markägare välkomnas av Anna Norberg, chef för miljöskyddsenheten i Eskilstuna.

– Vi ser ju att lagstiftningen är fattig på verktyg, säger hon.

Polisen utreder ett misstänkt grovt miljöbrott kopplat till avfallsföretaget NMT:s verksamhet på en tomt i Barva. Utöver de 20 000 balar som står olovligen på platsen har miljöfarligt avfall använts som anläggningsmassa, något som P4 Sörmland berättat om

Markprover visar att halter av zink och bly överskrider riktvärdena och det finns en risk att föroreningarna sprids.

”Många miljoner”

Kommunen kräver att företaget ska bekosta bortforslandet av balarna och anläggningsmassan. Företagets konkursförvaltare, som SVT har sökt utan framgång, har uppgett till kommunen att det är osäkert huruvida NMT kan betala notan. 

– Det kan komma att kosta många miljoner och i sista hand kan det hamna på kommunen, säger Anna Norberg.

Andra fallet på kort tid

I december 2019 uppdagades ett liknande ärende i kommunen efter att 700 ton miljöfarlig batterimassa lämnats på en industritomt i Lagersberg. Även där gick det ansvariga företaget i konkurs och det såg ut som att kostnaderna för arbetet skulle hamna på kommunen. I somras, ett och ett halvt år efter att skandalen upptäckts, gick uppdragsgivaren El-kretsen in och tog notan.

Eskilstuna remissinstans

För att undvika att liknande situationer uppstår igen behöver lagen ändras, enligt Anna Norberg. Och ett lagförslag från regeringen har varit på remissrunda där Eskilstuna kommun varit en av de tillfrågade remissinstanserna.

Förslaget innebär bland annat krav på att avfall ska behandlas när det inte är motiverat att fortsätta lagra det och krav på ekonomisk säkerhet.

Kommunen ser positivt på ändringarna  som föreslås.

Hör du mer om hur Anna Norberg ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.