Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT är på plats vid sopberget i Eskilstuna efter misstankar om grovt miljöbrott Foto: SVT

Skandalbolag kan ha grävt ner avfall under sopberg i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

På en industritomt i Barva utanför Eskilstuna står idag tusentals balar med byggavfall. Företaget som ställt balarna på platsen har gått i konkurs och hos polisen pågår en förundersökning om grovt miljöbrott eftersom miljöfarligt byggavfall misstänks ha använts som fyllnadsmassa.

– Vi har en brottstid som sträcker sig över flera år men mer specifikt än så kan jag inte ange, säger åklagaren Linda Schön.

Avfallet kommer från företaget NMT som med varumärket Think pink samlat in byggavfall från byggarbetsplatser. Delar av avfallet har blivit nedgrävt i marken vilket P4 Sörmland var först med att berätta. Företaget inledde en konkurs förra året och leds nu av en förvaltare.

Kommunen kommer i dagarna att skicka ett förläggande om att såväl balarna som anläggningsmassan de står på tas bort från platsen.

Har drivit soptipp i Botkyrka

Markprover som är gjorda på platsen visar att det bland annat finns zink och bly i marken och miljökontoret konstaterar att det finns risk för spridning till vattenförande diken som ligger i direkt anslutning till sopberget.

Think Pink har tidigare drivit soptippen Kassmyra i Botkyrka som brann i september. Sedan 2015 har tippen kantats av brister som inte åtgärdats. I det fallet är tre av företrädarna för bolaget misstänkta för grovt miljöbrott.

En av företrädarnas försvarsadvokat Filip Rydin menar att det inte har begåtts något brott över huvud taget.

– Även om det skulle ha begåtts ett brott så har min klient inte det ansvaret. Varken operativt eller övergripande ansvar, säger Filip Rydin som företräder en av de misstänkta.

SVT har sökt bolagets konkursförvaltare för en kommentar, utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer