Tågtrafiken stoppad efter att ett fjärrtåg krockat med ett stridsfordon. Foto: TT Montage: SVT

Efter olyckan: Tågtrafiken inställd hela onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Inga tåg kan passera Vagnhärad. Det meddelar Trafikverket efter olyckan där ett tåg kolliderade med ett stridsfordon.
– Det är fortsatt stopp mellan Vagnhärad och Nyköping. Prognos för när det kan rulla igen väntas under dagen, säger Josefine Gröndahl på Trafikverkets presstjänst.

Olyckan ställer till det för tågtrafiken och enligt Trafikverket kommer inga tåg att kunna passera platsen under hela onsdagen.

– Loket har spårat ur med en hjulaxel. Statens haverikommission har tagit över och undersöker för tillfället, säger Josefine Gröndahl på Trafikverket vid 07.45 på onsdagen.

Senare meddelade Trafikverket att tågtrafiken förbi olycksplatsen ställs in resten av veckan.

Foto: SVT

Ersättningsbussar

Detta berör bland annat regionaltågen på sträckorna Stockholm–Norrköping och Gävle–Linköping.

– Fjärrtågen går en annan väg, via Katrineholm till Norrköping. Resande till stationer mellan Södertälje och Norrköping hänvisas till ersättningsbussar, säger Josefine Gröndahl.

Hon hänvisar resenärer att ta kontakt med respektive tågoperatör för den senaste informationen.

LÄS MER: Hör Försvarsmakten om olyckan utanför Trosa

Tre till sjukhus

Det var vid 16-tiden på tisdagen som ett SJ-tåg krockade med stridsfordonet utanför Vagnhärad under försvarsövningen Aurora 17.

Tre personer fördes till sjukhus, varav en med helikopter till Karolinska. Två skadades lindrigt och en vårdas med allvarliga skador, men tillståndet är enligt Försvarsmakten inte livshotande.

Hur olyckan gick till är oklart, men polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vårdslöshet i trafik. Militärfordonet är taget i beslag för en undersökning. Statens haverikommission har underrättats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stridsfordon krockade med tåg

Mer i ämnet