20-åring häktas efter upploppen

En 20-årig man häktas på sannolika skäl efter upploppet i bostadsområdet Lagersberg på tisdagskvällen. Det beslutade tingsrätten på torsdagen.

– Han misstänks för försök till grov misshandel, säger åklagare Tomas Bergström.

Mannen kommer nu att sitta häktad under en vecka i väntan på att utredningen ska slutföras.

– Jag begärde bara en vecka. Det mesta kring händelsen är redan utrett, så nu hoppas vi på en snabb lagföring, fortsätter Bergström.

Inblandad i stenkastning tidigare

Mannen är känd av polisen sedan tidigare och dömd för bland annat misshandel och rån. Enligt Eskilstuna-Kuriren har han varit pådrivande vid flera tidigare stenöverfall mot blåljuspersonal. Bland annat ska han ha varit inblandad vid flera uppmärksammade överfall i Fröslundaområdet.

Det kvarstår fortfarande en övergripande förundersökning om våldsamt upplopp, enligt Tomas Bergström.

Ska utreda närmare

– Än så länge, men där ska vi utreda närmare omständigheterna i detalj. Det krävs vissa förutsättningar för att man ska kunna använda den rubriceringen, det kan till exempel inte bara vara en mindre grupp människor utan ett större sällskap.

I fallet där den 20-årige mannen begärs häktad var rubriceringen inte aktuell.

– Just när den här stenen kastas kan det inte talas om en folksamling, säger Tomas Bergström.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheterna i Lagersberg

Mer i ämnet