Se hur mycket ersättningen höjs för olika typer av vilt och hör varför jägaren Björn Granquist anser att det är viktigt att ersättningen höjs. Foto: SVT

Eftersöksjägare får höjd ersättning efter nästan tio år

Publicerad

Eftersöksjägare som letar efter vilt som skadats i trafikolyckor har sedan 1 oktober fått höjd ersättning efter nästan tio års väntan. Ett beslut som välkomnas av Nationella viltolycksrådet i Sörmland.

– Det känns bra nu, säger Björn Granquist, länsansvarig jägare.

Mest höjs ersättningen till jägare som eftersöker skadade rådjur och hjortar. Den ökar med 95 procent från 400 kronor till 780 kronor.

Att det har varit låga ersättningar för eftersöksjägare är något som diskuterats länge bland jägarna. Nationella Viltolycksrådet i Sörmland har arbetat för att höja ersättningarna.

– Vi har tryckt på det här länge och nu känns det som att vi äntligen är i hamn med ersättningen, säger Björn Granquist.

Kostnad för samhället

Det kan bli många timmar i mörkret när man letar efter vilt som skadat sig i trafiken. I Sörmland finns cirka 150 eftersöksjägare och Granquist menar att ersättningen är en kostnad som samhället måste ta.

– Vi har jour dygnet runt och svarar telefon mitt i natten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.