Nu när samhället har öppnat upp så ökar risken för viltolyckor menar polisen. I klippet ovan får du reda på vilka vägar där det inträffar flest viltolyckor i Sörmland. Foto: TT/SVT

Polisen: Fler viltolyckor att vänta nu när samhället öppnat upp

Publicerad

Nu när de flesta coronarestriktioner lyfts varnar polisen för att antalet viltolyckor kan komma att öka när fler pendlare ska ta sig till och från jobbet.

– Vi är snart uppe i samma nivåer igen som det var innan pandemin, tyvärr, säger Jan Olevall, länsansvarig polis för viltolycksorganisationen.

Sörmland är viltrikt och sannolikhet att köra på vilt här är större än i andra län. Antalet viltolyckor har ökat kraftigt de senaste åren i Sörmland. Men under förra året kom en dipp i statistiken. En del av förklaringen till att viltolyckorna minskade från 3 783 olyckor 2019 till 3 439 olyckor under 2020 är att färre körde bil under pandemin.

Trafikverket har tidigare berättat om att trafiken minskade under framförallt mars till maj förra året.

– Mindre trafik innebär färre viltolyckor, men vi ser att trafiken har ökat igen, säger Jan Olevall.

På vilka vägar sker det flest viltolyckor i Sörmland? Kika på klippet ovan så får du svaret.

Antalet viltolyckor i Sörmland

2016: 3 040

2017: 3 238

2018: 3 425

2019: 3 783

2020: 3 439

2021: 2 109

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.