När ett par i Eskilstuna skiljer sig blir det knapert ekonomiskt för många – och särskilt kvinnorna. I alla fall om de ska ha råd att flytta in i en tre tillsammans med två barn. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ekonomin i vägen när kvinnor vill separera

Publicerad

En ny undersökning visar att kvinnor har svårare att få ekonomin att gå ihop vid en separation än män. I Eskilstuna har både kvinnor och män svårt att få ihop det efter en separation – men kvinnorna har det mest problematiskt.

Det är banken SBAB som kartlagt hur det ser ut i landets 20 största kommuner. Undersökningen bygger på siffror från Statistiska centralbyrån.

Undersökningen tittar på män och kvinnor i åldern 40 till 44 år i en parrelation och om kalkylen går ihop om de vill separera och köpa en trea som ska rymma både en förälder och två barn på 5 och 7 år.

Både män och kvinnor drabbas i Eskilstuna

I åtta av de undersökta kommunerna går ekonomin ihop för männen, men inte i någon kommun går kalkylen ihop för kvinnorna.

I Eskilstuna får varken kvinnor eller män ihop kalkylen.

Medelinkomsten i Eskilstuna ligger på 31 216 kronor för män och 25 250 kronor för kvinnor. Samtidigt ligger medelpriset på en trea i Eskilstuna på 1 424 500 kronor vilket innebär en kontantinsats på 213 675 kronor.

– Givet att kvinnorna har en lägre inkomst så ligger de längre efter männen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Kan synliggöras vid separation

Hon understryker att siffrorna är generella och att det naturligtvis kan förekomma avvikelser, men i genomsnitt tjänar kvinnor mindre än män.

Claudia Wörmann säger att kvinnor som ska separera kan bli varse om att ekonomin inte fungerar först när en separation är ett faktum.

– Då inser kvinnan att ”oj, du har gjort en karriär och jag har varit hemma med barnen. Vilket har påverkat min ekonomi”.

Prata igenom och gör en skiss

Samtidigt säger Claudia Wörman att det går att stävja det problemet om par går igenom sin ekonomi en gång per år utifrån en rättvisenorm.

Hon tycker dessutom att det är bra att prata igenom ekonomin och göra en skiss av hur framtiden kan komma att se ut när man inleder en relation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.