Den klass som gör den bästa presentationen i Fullkornsjakten får åka till Stockholm och se utdelningen av Nobelpriset i december. Foto: TT

Elever i Eskilstuna forskar om fullkorn – kan vinna prestigefyllt pris

Uppdaterad
Publicerad

Vad tycker egentligen ungdomar om att äta hälsosam mat och fullkorn? Det är något som forskare just nu håller på att ta reda på – tillsammans med niondeklassare på Internationella Engelska Skolan i Eskilstuna i projektet ”Fullkornsjakten”.

Totalt deltar cirka 25 högstadieskolor runt om i landet.

Forskare från Chalmers tekniska högskola får hjälp av eleverna att undersöka ungdomars kunskap och inställning till hälsosam mat.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag har inte tänkt så mycket innan på om fullkorn är så viktigt eller inte. Men det är därför vi är här, säger Gustaf Karlsen, niondeklassare på Internationella Engelska Skolan.

Provsmakar mat

Ungdomarna provar bland annat olika sorters bröd och socker och fyller i vad de tycker i en datorenkät.

Sedan analyseras resultaten för att på så sätt kunna se hur hälsosamma produkter kan utformas i framtiden för att bättre passa unga.

Samtidigt får ungdomarna en inblick i hur det faktiskt är att forska på riktigt.

– Det är viktigt att eleverna lär sig vad det betyder att bli forskare. Jag har elever som innan projektet drog igång har sagt till mig att de aldrig hade tänkt på att bli forskare, men nu kan tänka sig det, säger läraren Daniel Breton.

Kan få se Nobelprisutdelningen

Det är Nobel Prize Museum som ligger bakom Forskarhjälpen och Fullkornsjakten i samarbete med svenska universitet och högskolor.

Projektet finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Eleverna ska i slutänden göra en vetenskaplig affisch om sina resultat. Den klass som gör den bästa presentationen får åka till Stockholm och se utdelningen av Nobelpriset i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.