Elever på Stallarholmsskolan i Strängnäs läser sig jorden runt. Här håller några på med att dra röda streck till länderna de har besökt. Foto: SVT

Elever läser sig jorden runt: ”Ställen jag aldrig hört om”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har eleverna på Stallarholmsskolan i Strängnäs kommun läst ända till Haparanda tillsammans, och förra våren läste de ett ton böcker. Nu har de upptäckt världen genom att läsa sig jorden runt.

– Vi ska läsa oss jorden runt och då ska man läsa böcker från olika länder, säger eleven Julia Stedt.

Läsprojektet på Stallarsholmsskolan går helt enkelt ut på att läsa böcker från olika länder. Om till exempel författaren kommer från England så har skolan ”rest dit”. Genom att dra röda streck på en karta vet eleverna vilka länder de ”besökt”.

– Det är ju häftigt att ha läst sig jorden runt tänkte vi. Och det tycker eleverna också. Vi har verkligen rest jorden runt, med jättemånga avstickare, säger Christine Herre som är lärare på skolan.

Eleverna blir duktigare

Att eleverna gillar projekt är uppenbart, anser hon. Dessutom har de utvecklats.

– Jag märker att deras läsflyt och läsförståelse har ökat. Även när de skriver. Så det är bara plus att läsa, säger Christine Herre.

– Det har varit massor av grejer som jag aldrig hört om förut, säger eleven Astrid Ahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bra i Sörmlands skolor?

Mer i ämnet