Tre elever på Öknaskolan i Nyköping får strafföreläggande för att ha gjort nazisthälsning på en fest. Foto: SVT/Lars Adolfsson

Elever på skola i Nyköping får strafföreläggande för nazisthälsning

Uppdaterad
Publicerad

Tre elever på Öknaskolan i Nyköping får strafföreläggande för att ha gjort nazisthälsning på en fest i december.

Händelsen fångades på en film, som sedan spreds via sociala medier. Nu har ett strafföreläggande gällande hets mot folkgrupp utfärdats, något som Södermanlands Nyheter var först med att rapportera om, som dock inte godkänts än. Strafföreläggandet är på totalt 40 dagsböter à 50 kronor, alltså totalt 2 000 kronor per elev.

Enbart rörelsen är bevisad

– Jag har tittat på praxis. Det är lite spretigt, det finns inget som är exakt likadant som det här fallet, säger åklagare Fredrik Beijar.

Enligt honom har eleverna gett olika förklaringar till händelsen och bland annat menat att de sjungit med i en norsk låt. Huruvida de även ropat den nazistiska hälsningen är dock inte bevisat.

”Ungdomligt oförstånd”

– De är åtalade för att ha gjort hälsningen, alltså själva rörelsen, inte för att ha skrikit någonting.

Elevernas ålder och tillfället för händelsen har också funnits med i bedömningen.

– Det var en sluten grupp och det ska inte ha varit deras avsikt att sprida det här. Det har varit svårt att bedöma, men det verkar som att det är ungdomligt oförstånd som ligger bakom, säger Fredrik Beijar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.