Foto: SVT/Lars Adolfsson

Elever på skola i Nyköping polisanmäls för nazisthälsning

Uppdaterad
Publicerad

Flera elever på Öknaskolan i Nyköping polisanmäls efter att ha gjort vad som uppfattas vara en nazisthälsning och ropat ”sieg heil” på en fest. Den landstingsägda skolan har tidigare i år fått hård kritik för hur rasistisk och sexistisk jargong bland elever har hanterats.

Händelsen inträffade under onsdagskvällen på en fest som några av eleverna själva anordnat efter en julmiddag på skolan, enligt Södermanlands Nyheter, som var först att rapportera om uppgifterna.

– Några av eleverna ska ha gjort Hitler-hälsning, säger Björn Öberg, polisen presstalesperson, till SVT

Fångades på film

Detta fångades på film som sedan spridits på sociala medier. Öknaskolan har därefter polisanmält händelsen.

– Vi tog tag i det omedelbart när filmklippet kom till vår kännedom. Förutom att polisanmäla har vi anmält till socialtjänst och haft samtal med eleverna, säger skolans rektor Martina Granquist.

Tidigare i år fick landstinget Sörmland, som är huvudman för skolan, hård kritik från Diskrimineringsombudsmannen, DO, kring hur man hanterat uppgifter om diskriminering och trakasserier bland elever.

Diskuterat värdegrund

Detta efter en anmälan med vittnesmål om en grovt rasistisk och sexistisk jargong på skolan. Efter kritiken från DO uppgav skolan att man bland annat haft klassdiskussioner och diskuterat värdegrund med eleverna.

Rektorn betonar att den senaste händelsen inte ägde rum inom skolans verksamhet. De aktuella eleverna är misstänkta för hets mot folkgrupp och just nu pågår en förundersökning.

SVT Sörmland har träffat flera av de anmälda eleverna, som då bad om ursäkt, uttryckte att de var ledsna över det inträffade och även sa att de aldrig menat att kränka någon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer