Foto: SVT

Elever trotsade Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

I dag drog hösterminen igång på Gripsholmsskolan i Mariefred – och då kom också de elever som vill gå om femman. Trots att Skolinspektionen sagt nej.

På Gripsholmsskolan i Mariefred var det skolstart klockan kvart över åtta i morse. Elever och föräldrar samlades på skolgården för att lyssna på rektorns välkomsttal.

Här fanns också de elever som vill gå om femman tills skolans tillstånd för att ha en sexa börjar gälla.

– Mitt barn har varit tydlig med det hela tiden och jag känner likadant. Det här är vår lagliga möjlighet, att begära att gå om, säger föräldern Petra Larsson.

Friskolans ansökan om att starta en sexa kom in för sent till Skolinspektionen och börjar inte gälla förrän januari nästa år. Rektorns beslut att låta hela klassen gå om femman godkändes inte av Skolinspektionen som anser att varje elev måste bedömas individuellt.

Ansökt om prövning

Några föräldrar har valt att låta sina barn börja sexan i kommunala Mariefredsskolan. Men de flesta vill att barnen ska gå om femman och har därför ansökt om individuell prövning hos rektorn.

– Mitt barn hade en jättejobbig period när hon gick tre år i kommunal skola. Hon for väldigt illa. Hon känner väldigt intensivt att hon inte vill byta skola, även om det är för en kortare tid, säger Susanne Åhman, förälder till ett av barnen.

Rektorn har godkänt föräldrarnas individuella ansökningar.

”Kringgår regelverket”

– Att rektorn godkänt föräldrarnas motiveringar för att deras barn ska få gå om femman är ett sätt att kringgå det regelverk som gäller för skolor och friskolor, säger Agneta Sandén, avdelningschef på Skolinspektionen.

Nu kommer man att begära in handlingarna från skolan för att se om det är motiverade beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.