Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver inte ha panik”. Panik-sms och stress efter toalettbesök. Hör varför mensboxarna som elevrådet sätter upp kan ge trygghet. Julia Verlinna och Smilla Molin är båda med i elevrådet som tagit initiativ till mensboxar på fyra av S:t Eskils gymnasiums toaletter. Foto: Per Elfström/SVT

Elevrådets idé gav gratis mensskydd på skolans toaletter

Uppdaterad
Publicerad

Med start på onsdag, internationella kvinnodagen, sätts boxar med gratis mensskydd upp på fyra toaletter på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Detta efter ett initiativ från skolans elevråd.

Genom att delta och vinna en tävling fick elevrådet fyra mensboxar som kommer att sättas ut i skolans olika byggnader.

Medlemmarna i elevrådet tycker det är bra tajming att göra detta på internationella kvinnodagen.

– Det kändes passande att det kom just nu, att kunna göra en hel grej av det och få större spridning, säger Smilla Molin, ledamot i skolans elevråd.

Skolan stöttar

Elevrådets initiativ har välkomnats av skolan, som nu även kliver in och aktivt stöttar satsningen.

– Vi har tittat på vad det skulle kosta med en årsprenumeration på de här fyra startpaketen som vi har och där har vi tänkt att den kostnaden tar vi som skola men vi kommer att försöka jobba med sponsring. På sikt kanske det kommer finnas på alla toaletter. Det kan ju vara en förhoppning, säger Johan Ahlqvist, rektor på S:t Eskils gymnasium.

I videoklippet ovanför hör du Smilla Molin om varför satsningen på mensskydd behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.