Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Nordquist från NTF om reglerna kring elsparkcyklar. Foto: SVT

Ett år med nya regler för elsparkcyklar – fortfarande stor osäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

För över ett år sedan infördes nya regler för elsparkcyklar för att förbättra bland annat trafiksäkerheten. Men fortfarande är två av tre osäkra på vilka trafikregler som gäller, enligt NTF.

NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet, har genomfört en enkät som visar att osäkerheten är stor vad gäller reglerna för elsparkcyklar.

– Om alla gjorde på rätt sätt är det här ett bra verktyg att ta sig fram på, säger Lars Nordquist, NTF:s verksamhetsansvarige för Sörmland, Örebro och Östergötland.

Bland de nya reglerna som infördes finns förbud att köra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer, samt att parkera på gång- och cykelbanor. Här säger sig 65 procent inte känna till eller vara osäkra på reglerna.

Känner inte till hjälmkrav

Även kring reglerna som gällt länge är osäkerheten utbredd. 33 procent svarar att de inte känner till att barn under 15 ska ha hjälm när de kör elsparkcykel, och 22 procent vet inte att det är förbjudet att skjutsa, enligt NTF.

Som en följd av att inte alla har koll på reglerna ökar olyckorna, menar Lars Nordqvist.

– Det är många under femton år som inte har hjälm och det är sorgligt, säger han.

Svar från 16 städer

Enkäten besvarades av drygt 1 000 personer i Eskilstuna, Borås, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Varberg, Västerås och Örebro.

I videoklippet ovanför berättar Lars Nordquist om problemet med elsparkcyklarna och reglerna som inte följs.

• Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana.

• Elsparkcykeln ska ha bromsar och ringklocka.

• Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.

• Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm.

• Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.

• Det är inte tillåtet att parkera en elsparkcykel på en gång- eller cykelbana om det inte finns en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar.

Källa: NTF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.