Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mehmet kände inte till skolvalet och har inte ställt sina barn i kö medan Lena har barn i kommunal skola, men de står i kö inför sjätte klass eftersom hon inte tycker att Nyköpings kommuns modell för högstadiet är en bra idé. Foto: Albin Aghamn

En av dem har sina barn i friskolekö i Nyköping – den andra känner inte till systemet

Uppdaterad
Publicerad

Mehmet Nesim Korkut har inte ställt sina barn i kö till någon friskola – men det har Lena Leijon. Hör dem berätta hur det har blivit så.

Mehmet Nesim Korkuts barn går i mellanstadiet på Långbergsskolan i Nyköping. Han har inte ställt sina barn i kö till någon friskola inför högstadiet. Han kom till Sverige från Turkiet för tio år sedan och känner inte till skolvalssystemet.

Det gör däremot Lena Leijon, som har barn i låg- och mellanstadiet i en kommunal skola. Men hon har ställt sina barn i kö till flera fristående skolor för att de ska kunna få en plats när de börjar högstadiet. Hon tycker inte om den stora högstadieskolan i Nyköping, och är rädd att hennes barn blir ”osynliga” där. 

– Jag skulle hellre se flera mindre skolor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet