Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 20 januari 1922 kom de första patienterna till Strängnäs hospital, mentalsjukhuset som skulle ta emot tusentals patienter från Sörmland och närliggande län i mer än 60 år. I klippet ovan berättar Jean-Pierre Salkvist från Sörmlands museum om varför sjukhuset byggdes och hur det påverkat sin omgivning. Foto: SF Veckojournal januari 1922 / Otilia Bogen, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

En historia av sjukdom och ångest – 100 år sedan Sundby sjukhus öppnade

Publicerad

För 100 år sedan, den 20 januari 1922, invigdes Strängnäs hospital, senare Sundby sjukhus, på Tosterön utanför Strängnäs. I 65 år skulle mentalsjukhuset sätta sin prägel på staden och bli ett viktigt kapitel i historien om den sörmländska psykvården.

Platsen på Tosterön hade valts ut för att att den var naturskön och lagom avskild – för att ta sig dit från Strängnäs fick man åka färja ett hundratal meter över Mälaren innan Tosteröbron byggdes 14 år senare.

Patienter från Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholm skrevs in på Sundby för att behandlas för sina psykiska problem. Vissa skrevs aldrig ut igen.

Stor arbetsgivare

Förutom att sjukhuset inhyst tusentals patienter har det också varit en stor arbetsplats. Många Strängnäsbor har haft sitt första jobb som vårdare där – vissa blev kvar hela arbetslivet. En som jobbade på Sundby sjukhus i drygt 15 år var Harry Käll, en av Sörmlands första manliga sjuksköterskor. I klippet nedan berättar han om sina minnen från Sundby-tiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Harry minns tiden på Sundby: ”Elchocksbehandlingen var läskigt”

Efter att han slutat på Sundby sjukhus på 1980-talet fortsatte han inom vården till sin pension. I dag är Harry Käll bosatt på Tosterön, ett par hundra meter från det gamla sjukhusområdet.

Under en lång tid var Strängnäs hospital mer eller mindre självförsörjande och fungerade som ett eget litet samhälle. På sjukhusområdet fanns förutom personalbostäder och kyrka även apotek, skrädderi och tvätteri. I stor utsträckning odlades maten i sjukhusets odlingar och växthus. Det fanns även ladugårdar med kor, hästar, grisar och får. Patienterna hjälpte till att sköta såna sysslor som de klarade av.

Förutom själva sjukhusbyggnaderna finns både växthuset och flera av ladugårdsbyggnaderna kvar i dag.

Källa: Sörmlands museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer